Juist medicijngebruik
Uw medicijnen moeten optimaal kunnen werken, anders heeft u er niet zoveel aan. Daarom is het belangrijk dat u ze precies volgens het voorschrift gebruikt en dat u ze op de juiste manier bewaart. Lees hieronder meer.
Gebruik uw medicijnen zoals voorgeschreven
Bij elk medicijn zit een gebruiksaanwijzing. Uw BENU apotheker geeft uitleg over het medicijn en kan al uw vragen beantwoorden. Lees ook altijd de bijsluiter en het etiket.
Het is belangrijk dat u weet hoe u het medicijn moet gebruiken: hoe vaak (frequentie), hoeveel (dosering), wanneer, op welke manier en hoe lang. Alleen als u alle aanwijzingen nauwkeurig opvolgt, werken uw medicijnen optimaal.
Kijksluiter versus bijsluiter
Wist u dat er tegenwoordig van heel veel medicijnen ook een kijksluiter is? Dit is een video met de belangrijkste informatie uit de bijsluiter, maar dan zo begrijpelijk mogelijk uitgelegd. Zoek hier naar de kijksluiter.
Waarom mag u uw medicijnen niet anders dan voorgeschreven gebruiken?
Medicijnen werken het best als u ze volgens het voorschrift gebruikt. Dit voorschrift heeft altijd een reden. Bijvoorbeeld:
- 'Verspreid over de dag innemen.’ Neemt u de hele dosering in een keer? Dat verhoogt de kans op bijwerkingen.
- 'Voor de maaltijd innemen.’ Neemt u het medicijn na de maaltijd? Dan verstoort uw eten de werking ervan.
- 'In één keer doorslikken.’ Breekt u de pillen of kauwt u erop? Dat kan de werking ervan teniet doen.
- 'Kuur afmaken.’ Stopt u eerder omdat uw klachten over lijken te zijn, bijvoorbeeld bij antibiotica? Dan kan uw aandoening terugkomen of kunnen bacteriën resistent worden voor antibiotica. Lees ook: Resistentie tegen antibiotica.
Tips voor uw medicijngebruik
- Leg uw medicijnen op een zichtbare plek.
- Neem uw medicijnen altijd op een vast tijdstip in.
- Raken uw medicijnen op? Gebruik onze herhaalservice.
Stop nooit zomaar met uw medicijnen
Soms lijkt uw medicijn (nog) geen effect te hebben. Blijf het dan toch gebruiken. Sommige medicijnen werken pas na een bepaalde periode, zoals antidepressiva. Andere medicijnen zijn bedoeld om ziekten te voorkomen (in plaats van verhelpen), zoals cholesterolverlagende middelen. Lees ook: Medicijnen afbouwen.
Ervaart u problemen met uw medicijnen?
Heeft u last van bijwerkingen? Is de gebruikswijze van uw medicijn moeilijk of niet duidelijk voor u? Uw BENU apotheker kan u extra uitleg geven en/of samen met u en uw arts een oplossing zoeken.
Bewaar uw medicijnen op de juiste plaats
Bewaar uw medicijnen altijd zorgvuldig. Liefst op één plaats, zodat u weet wat u in huis heeft. Zorg bovendien voor juiste en veilige omstandigheden. Zo bederven uw medicijnen minder snel, raken ze niet kwijt en voorkomt u ongelukken. Houd ze buiten bereik van kinderen. Lees ook: Medicijnvergiftiging bij kinderen.
De juiste temperatuur voor uw medicijnen
Op het etiket, in de bijsluiter of in de medicijninformatie leest u hoe u uw medicijn het best kunt bewaren. Ontbreekt het bewaaradvies? Dan geldt: bewaren bij kamertemperatuur.
- Voor de meeste medicijnen geldt: bewaren bij kamertemperatuur (maximaal 25°C) in een droge ruimte.
- Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard (maar niet in het vriesvak!). Bijvoorbeeld oogdruppels, oordruppels of klysma-medicijnen. De beste plek is achter in de koelkast, liefst op het schap onder het vriesvak of boven de groentelade. Let op: voorkom dat het medicijn aan de achterwand vastvriest.
Lees ook: Hitte en medicijnen.
Tips voor het bewaren van uw medicijnen
- Bewaar uw medicijnen niet in een vochtige ruimte (dus niet in de badkamer).
- Gebruikt u een medicijn uit de koelkast? Als u het eerst 5 minuten in uw hand verwarmt, is dat prettiger bij het gebruik.
Uw medicijnen onderweg bewaren
Uw medicijnen mogen niet te warm worden. Daarom is het niet goed om ze direct op uw lichaam te dragen. Stop ze dus niet in uw broekzak, maar in uw tas of jaszak. Als u uw medicijnen heeft opgehaald bij de apotheek, kunt u ze het best direct naar huis brengen. Ze mogen zeker niet in een te warme auto blijven liggen. Lees ook: Medicijnen mee op reis.
Hoe bewaart u medicijnen kindveilig?
Kinderen kunnen ernstig ziek worden van uw medicijnen. Houd ze daarom altijd buiten bereik van kinderen. Krijgt een kind onverhoopt toch uw medicijnen binnen? Bel onmiddellijk 112. Het is belangrijk dat u de verpakking van de ingeslikte medicijnen dan bij de hand houdt. Lees ook: Medicijnvergiftiging bij kinderen.
Het placebo-effect en nocebo-effect op medicijnen
Kent u het placebo-effect? Hierbij werken medicijnen beter omdat een patiënt er positieve effecten van verwacht. Bij het nocebo-effect werkt het tegenovergesteld. Men ervaart dan juist negatieve bijwerkingen. Deze effecten treden op buiten de werking van het medicijn of de behandeling om. Lees meer over het placebo-effect en nocebo-effect.
Alles over medicijnen
Op de pagina Medicijnen vindt u nog meer advies en informatie over medicijnen.