Wat is het verschil tussen bronchitis en een longontsteking?
Bij zowel een longontsteking als bronchitis moet u veel hoesten. Maar welke van de twee aandoeningen heeft u eigenlijk? U leest hier over de verschillen tussen deze aandoeningen.
Wat is bronchitis en wat is een longontsteking?
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm.
Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen. Daarnaast moet u er ook bij hoesten.
Oorzaken bronchitis en longontsteking
Bronchitis ontstaat doordat u een virus of bacterie inademt waar u allergisch voor bent. De veroorzaker van de ziekte gaat dan door naar de longen en zorgt daar voor een ontsteking.
Een longontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, een virus, een schimmel of een parasiet. Wanneer u deze inademt kunnen deze zorgen voor een ontsteking van uw longblaasjes. Ook is het mogelijk dat bronchitis overgaat in een longontsteking. Dit komt dan door een bacterie die zorgt voor een superinfectie.
Symptomen bronchitis en longontsteking
Hoe weet u het verschil tussen bronchitis en een longontsteking? Acute bronchitis en een longontsteking lijken veel op elkaar. Daarom is het vaak moeilijk om te weten waar u last van heeft. Als u te lang rondloopt met een longontsteking kan dit levensbedreigend zijn, daarom is het wel belangrijk om te testen wat u heeft.
Bij bronchitis heeft u vooral last van hoesten. Bij het hoesten komt er ook slijm mee. Ook kunt u last hebben van benauwdheid, een drukkend gevoel op uw borst, een piepende ademhaling, koorts en vermoeidheid. Lees hier meer over acute bronchitis.
Als u verkouden bent geweest en u bent nog steeds niet beter, dan heeft u mogelijk een longontsteking. Een longontsteking herkent u vooral aan de pijn op uw borst en koorts. Ook heeft u last van:
- sneller moe zijn,
- benauwdheid,
- een hogere of juist lagere lichaamstemperatuur,
- spierpijn of pijn bij uw longen,
- rillingen,
- minder eetlust.
U voelt zich vaak erg ziek wanneer u een longontsteking heeft. Bel dus meteen de arts als u denkt een longontsteking te hebben. De arts zal dan naar uw longen luisteren. Ook kan de arts een röntgenfoto maken omdat hier goed op te zien is waar de ontsteking zit.
Behandeling bronchitis en longontsteking
Acute bronchitis gaat vaak vanzelf weg, vaak binnen ongeveer 2 weken. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven. Wel is het slim om te stoppen met roken, genoeg rust te nemen en genoeg te eten en te drinken. Als u bronchitis heeft kan uw arts luchtwegverwijders voorschrijven. Deze zorgen er dan voor dat u makkelijker kunt ademen en minder last heeft van benauwdheid. Ook kan de arts u onstekingsremmers geven. Als u pijn heeft mag u ook paracetamol gebruiken.
Bij een longontsteking moeten er altijd medicijnen gebruikt worden. Neem dus altijd contact op met uw arts als u denkt dat u een longontsteking heeft. Een longontsteking kan namelijk levensbedreigend zijn. Als u een zware longontsteking heeft of de klachten worden erger, neem dan ook zo snel mogelijk contact op met uw arts. Soms moet u namelijk worden opgenomen in het ziekenhuis. Hier wordt u dan behandeld met de juiste medicijnen.
Wanneer u een longontsteking heeft schrijft de arts u antibiotica voor. Deze antibiotica zorgen ervoor dat de bacterie in uw longen weg gaat. Deze antibioticakuur moet u altijd afmaken. Als u een longontsteking heeft door een griepvirus, dan schrijft de arts u antivirale medicijnen voor (tegen het specifieke virus).