Alles over maagklachten
Wat zijn maagklachten?
Bij maagklachten heeft u last van pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en opboeren. Ook kunt u zich misselijk voelen of een opgeblazen gevoel hebben. Maagpijn komt vaak zomaar op, vaak na het eten. De pijn is vaak fel, scherp en pijnlijk. Hier leest u alles over maagklachten en wat u ertegen kunt doen.
Symptomen maagklachten
Bij maagklachten kunt u te maken hebben met de volgende symptomen:
- brandend maagzuur,
- oprispingen: dan voelt u een brandend gevoel in de borstkast en soms keel,
- zure oprispingen: dan proeft u het maagzuur,
- 's nachts hoesten,
- pijn bij het slikken,
- maagpijn: een drukkende, zeurderige of hevig stekende pijn in de bovenbuik,
- misselijkheid,
- overgeven,
- opgeblazen of vol gevoel.
U kunt ook last krijgen van diarree of verstopping.
Oorzaken maagklachten
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor u last heeft van maagklachten. Vooral voeding speelt een grote rol. Als u te veel eet of te snel eet kunt u al maagklachten krijgen. Het ligt er ook aan of u gezond eet of niet, veel vet eet of een zware maaltijd eet.
U kunt ook maagklachten ervaren als u strakke kleding draagt. Als een kledingstuk knelt bij de taille kan dit ervoor zorgen dat uw maag niet kan uitzetten na het eten van een maaltijd. Hierdoor kunt u dan last krijgen van brandend maagzuur.
Hoe voorkomt u maagklachten?
Maagklachten hebben vaak te maken met voedingsgewoonten of leefstijl. Daarom kunt u zonder medicijnen vaak de maagklachten voorkomen of oplossen. Dit zijn een aantal dingen die u kunt doen om maagklachten te voorkomen:
- Eet rond een vast tijdstip en neem de tijd om te eten.
- Eet niet te snel en kauw het voedsel goed.
- Drink niet te veel koffie, thee, alcohol en frisdrank met koolzuur.
- Draag geen kleding die knelt in de taille.
- Als u s ’nachts last heeft van maagklachten, eet dan uiterlijk 3 uur voordat u gaat slapen uw maaltijd, dan is de maag leeg als u gaat slapen.
- Probeer te stoppen met roken. Door roken werkt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag minder goed.
- Probeer zo weinig mogelijk stress te ervaren.
- Houd winden niet in bij een opgeblazen gevoel. Het laten van winden is goed om de spanning in de maagstreek te verminderen.
- Vermijdt irriterende stoffen in eten (alcohol, koolzuur en pittig eten).
Medicijnen tegen maagklachten
Lukt het met bovenstaande tips niet? Dan kan een zelfzorgmiddel of medicijn de klachten helpen te verminderen. Vraag (telefonisch) advies aan uw BENU Apotheker voor het juiste medicijn. Uw apotheker checkt dan gelijk voor u of het samengaat met andere medicijnen die u gebruikt. U bestelt ze eenvoudig in de BENU Webshop.
Maagwandbeschermers
Maagwandbeschermers vormen een beschermende laag op het slijmvlies van maag en darmen. Hierdoor wordt de maagwand beschermd tegen de inwerking van maagzuur. Bij het gebruik van dit medicijn moet u opletten, het medicijn kan namelijk een verstopping veroorzaken. Daarom is het belangrijk wanneer u dit medicijn gebuikt, dat u veel vezels eet.
Kamille
Kamille werkt ontstekingsremmend, ontsmettend en heeft een licht ontspannend effect op de maag en darmen. Het heeft een beschermend effect op het maagslijmvlies en het vermindert spierkrampen.
Domperidon
Domperidon zorgt ervoor dat de doorgang van de maag naar de darmen geopend wordt. De beweging van de maag en darmen wordt ook gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de maag eerder leeg raakt en het voedsel sneller in de darmen komt. Dit zal misselijkheid verminderen.
H2-blokkers
H2-blokkers zorgen ervoor dat u minder maagzuur aanmaakt. Hierdoor worden de klachten, zoals maagpijn en zuurbranden, minder.
Wilt u meer weten over maagklachten en de medicijnen die u hierbij mag gebruiken? Vraag uw BENU apotheker om advies.