Alles over kinderziektes
Hoe komt het dat kinderen meestal vaker ziek zijn dan volwassen? Wat wordt er verstaan onder kinderziektes? En welke soorten zijn er?
Wat zijn kinderziektes?
Kinderziektes zijn ziektes die mensen op jonge leeftijd oplopen. Dit kunnen ziektes zijn die worden overgedragen door virussen of bacteriën. Kinderen hebben minder weerstand, die moet nog opgebouwd worden. Daarom zijn ze over het algemeen vaker ziek dan volwassenen.
Als uw kind een kinderziekte heeft gehad, is het daarna meestal immuun voor deze kinderziekte.
Symptomen van kinderziektes
Er zijn verschillende kinderziektes. De negen meest voorkomende soorten zijn:
- Waterpokken
- Rodehond
- Bof
- Mazelen
- Vijfde ziekte
- Zesde ziekte
- Roodvonk
- Kinkhoest
- Hersenvliesontsteking
De symptomen zijn per kinderziekte anders. Meer informatie over deze kinderziektes leest u op de pagina De belangrijkste kinderziektes op een rij.
Oorzaken van kinderziektes
Kinderziektes worden overgedragen door virussen en bacteriën. Maar wat is het verschil? En welke kinderziektes worden veroorzaakt door een bacterie of virus?
Bacterie
Een bacterie leeft. Het eet, drinkt en plant zich voort door zich op te splitsen. De meeste bacteriën zijn nuttig, maar sommige kunnen een ziekte veroorzaken. Antibiotica helpt tegen bacteriële ziektes.
Bacteriële ziektes:
- Roodvonk, bacterie wordt overgedragen via neus en mond
- Kinkhoest, bacterie wordt overgedragen via neus en mond
- Hersenvliesontsteking, de ernstige variant
Virus
Een virus is een zeer klein organisme (kleiner dan een bacterie) dat zich niet zelfstandig kan voortplanten. Het wordt verspreid via de lucht, via voedsel of aanraking. Om zich te vermeerderen heeft het een levende gastheer nodig: lichaamscellen van mensen en dieren.
Antibiotica helpt niet tegen een virus. Het bestrijden en voorkomen van een virusziekte gebeurt met antivirale medicijnen en vaccinatie.
Virusziektes:
- Waterpokken, virus verspreidt zich via het vocht in de blaasjes en via vochtdruppeltjes door hoesten en niezen
- Rodehond, virus verspreidt zich via vochtdruppeltjes door hoesten, praten, handen en speelgoed
- Bof, virus verspreidt zich via speekseldruppels door hoesten, niezen, handen en speelgoed
- Mazelen, virus verspreidt zich via direct contact en hoesten
- Vijfde ziekte, virus verspreidt zich via vochtdruppeltjes in de lucht
- Zesde ziekte, virus verspreidt zich waarschijnlijk via vochtdruppeltjes in de lucht
- Hersenvliesontsteking, virus verspreid zich via vochtdruppeltjes in de lucht
Kinderziektes voorkomen
Inenten
Mazelen, rodehond, waterpokken, roodvonk en bof zijn goed te voorkomen door uw kind te laten inenten. U leest meer over inenten op de pagina Alles over vaccinaties.
Als uw kindje toch ziek wordt is in de meeste gevallen uitzieken de beste remedie. Raadpleeg een arts als uw kind lang ziek blijft, als de koorts aanhoudt en/of boven de 40 graden Celsius komt, suf is en slijm ophoest.
Tip om kinderziektes te voorkomen
Hygiëne
Een goede hygiëne helpt altijd. Houd uw huis dus goed schoon. Gebruik bijvoorbeeld geen speelgoed dat nietschoongemaakt kan worden, was het speelgoed dat uw kind in de mond stopt vaak, verschoon het beddengoed regelmatig, was meerdere keren per dag uw handen en die van uw kind.
Behandeling van kinderziektes
Veel kinderziektes zijn goed te voorkomen door uw kind te laten inenten. Als uw kindje toch ziek wordt, hangt het van de ziekte af hoe deze het beste is te behandelen. Veel ziektes gaan echter vanzelf over.
Wat kunt u doen voor uw kind?
Als uw kind ziek wordt, wilt u natuurlijk niet hulpeloos toekijken. Gelukkig gaan de meeste ziektes vanzelf over, maar u kunt de pijn en koorts van uw kind natuurlijk verlichten met paracetamol.
- Bij kinkhoest wordt antibiotica voorgeschreven en wanneer nodig ook bij roodvonk.
- Jeuk bij waterpokken kan verzacht worden door een verkoelende lotion, gel of poeder.
- Als uw kind gaat krabben is de kans op infecties groter en kunnen er littekens ontstaan. Houdt de nagels van uw kind kort en schoon om besmetting te beperken.
- Heeft uw kind rodehond of de zesde ziekte? Laat het dan lekker veel water drinken.
- Bij de bof is het belangrijk dat u uw kind veel laat slapen en drinken. Als u uw kind laat drinken, zorg er dan voor dat het geen zuur drankje is. Een koel verbandje op de zwellingen helpt ook tegen de pijn. En als uw kind koorts heeft, trek het dan dunne kleren aan.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw BENU Apotheek.