Ongewenst zwanger: wat nu?

Bent u ongewenst zwanger maar heeft u geen kinderwens? Als u ontdekt dat u ongepland zwanger bent, is dat vaak een schok. Een ongewenste zwangerschap stelt u voor moeilijke beslissingen. Wat nu? Wilt u de zwangerschap uitdragen of afbreken? Welk effect hebben die keuzes op uw leven?

U hoeft deze ingewikkelde vragen niet alleen te beantwoorden. Bij ongewenste zwangerschap zijn er allerlei professionals die kunnen helpen. Zij bieden psychische en praktische steun, ook online. Zowel aan de zwangere vrouwen als aan de biologische vaders. 

Morning-afterpil

Vermoed u direct na de seks dat u ongewenst zwanger kunt zijn geraakt? Dan kan de morning-afterpil in bepaalde gevallen uitkomst bieden. Meer informatie hierover vind je op de pagina Morning-afterpil.

Vrouw die verdrietig het raam uit kijkt

Hulp zoeken bij ongewenste zwangerschap 

Bij ongeplande, ongewenste zwangerschap is het belangrijk dat u een weloverwogen keuze kunt maken. Vaak is het fijn als anderen met u meedenken. Dan kunt u samen de mogelijkheden afwegen, inclusief de gevolgen op korte en lange termijn. Misschien kunt u advies vragen aan vriend(inn)en of familie. U kunt in elk geval altijd terecht bij uw huisarts.

Er zijn ook instanties die gespecialiseerd zijn in ongewenste zwangerschap, bijvoorbeeld Fiom. (Meer informatie over deze stichting vindt u op www.fiom.nl.) Met hen kunt u de verschillende opties bespreken en beslissen wat het beste bij uw situatie past. 

Speciaal voor jongeren die ongewenst zwanger zijn is er de website www.tienermoeders.nl. Verder zijn er diverse forums op internet om ervaringen over ongewenste zwangerschap te delen.

Ongewenste zwangerschap afbreken (abortus)

Wilt u uw ongewenste zwangerschap beëindigen? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk naar uw huisarts te gaan als u merkt dat u overtijd bent (niet ongesteld wordt). Die kan u adviseren en begeleiden. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap af te breken (abortus). Welke vorm van abortus voor u mogelijk is, hangt af van uw leeftijd en de duur van uw zwangerschap. 

Bij abortus kan Fiom u eveneens ondersteunen. Niet alleen praktisch, maar ook psychisch. Abortus is voor veel vrouwen een ingrijpende emotionele beslissing. Daarbij kan mentale steun heel belangrijk zijn.

Mogelijkheden voor abortus

  • Overtijdbehandeling

    Bent u maximaal 16 dagen overtijd? Dan is een overtijdbehandeling mogelijk. Een overtijdbehandeling is een soort abortus. De behandeling bestaat uit een ‘zuigcurettage’ van enkele minuten. Dat is een poliklinische ingreep waarbij uw baarmoeder wordt leeggezogen met een soort medisch stofzuigertje. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

  • Abortuspil

    Bent u minder dan 6 weken overtijd? Dan is abortus via de abortuspil mogelijk. Die bestaat uit twee medicijnen. Het eerste medicijn slikt u in het ziekenhuis of de kliniek. Het tweede medicijn gebruikt u thuis: tabletten die u in uw vagina inbrengt (als een tampon). De abortuspil wekt een miskraam op. U krijgt dus bloedingen (de miskraam). Dan is de zwangerschap beëindigd.

  • Zuigcurettage

    Bent u minder dan 12 weken overtijd? Dan is abortus via een zuigcurettage mogelijk. Dat is een poliklinische ingreep waarbij uw baarmoeder wordt leeggezogen met een soort medisch stofzuigertje. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder narcose. Deze zuigcurettage duurt ongeveer 10 minuten (dus langer dan bij de overtijdbehandeling).

  • Abortus

    Bent u meer dan 12 weken overtijd, maar niet langer dan 22 à 24 weken zwanger? Dan is abortus nog mogelijk. De vrucht wordt door een chirurg weggehaald. 

N.B. Probeer nooit zelf een miskraam op te wekken. Dat kan gevaarlijk zijn.

Een vrouw kijkt op een positieve zwangerschap test

Wanneer heeft u een verwijzing nodig voor abortus?

Voor de overtijdbehandeling heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig. Dan kunt u meteen zelf een afspraak maken bij een abortuskliniek. Op de website van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) staat een lijst met abortusklinieken. 

Voor alle andere abortusingrepen heeft u wel een verwijzing van uw huisarts nodig. Bovendien geldt daarbij een wettelijke wachttijd van 5 dagen, gerekend vanaf het eerste gesprek met uw huisarts. Deze wachttijd is bedoeld als bedenktijd. Het is tenslotte een moeilijke beslissing. U bent al langere tijd zwanger en het kind is al gegroeid. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u uw ongewenste zwangerschap wilt afbreken.