Het voorkeursbeleid per zorgverzekeraar
Wat is het voorkeursbeleid medicijnen?
Het voorkeursbeleid wordt ook wel het preferentiebeleid genoemd. Dit houdt in dat uw zorgverzekeraar 1 merk van een bepaald medicijn heeft gekozen als voorkeursmedicijn. Dit voorkeursmedicijn is het medicijn dat uw zorgverzekeraar vergoed.
Waarom is er een voorkeursmedicijn?
Dit voorkeursmedicijn is het goedkoopste medicijn in zijn soort. Het heeft dezelfde werking als de andere varianten. BENU geeft u het voorkeursmedicijn mee omdat uw zorgverzekeraar alleen dit medicijn vergoed. Mede door het voorkeursbeleid blijft uw zorgverzekering betaalbaar.
Wat is het voordeel?
Sinds de invoer van het voorkeursbeleid zijn de kosten van medicijnen flink gedaald. Hierdoor kunnen Nederlanders medicijnen krijgen voor de laagste prijzen in de westerse wereld.
Wat is het nadeel?
De relatief lage medicijnkosten hebben ook een nadeel: er is eerder een medicijntekort. Dat heeft als gevolg dat u vaker moet wisselen van medicijn.
Dit zit zo: fabrikanten leggen kleinere medicijnvoorraden aan omdat ze minder winst opleveren. Is er een grotere vraag voor het medicijn dan het aanbod? Dan verkoopt de fabrikant de medicijnen eerst aan een land waar ze meer betaald krijgen voor hun medicijn. Lees ook: Medicijntekort: hoe komt het?
Iedere zorgverzekeraar heeft een ander voorkeursbeleid
In Nederland zijn er verschillende zorgverzekeraars. De grootste zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Alle zorgverzekeraars hebben meerdere labels (merken). Zo vallen de labels FBTO en Interpolis onder Achmea en is Univé onderdeel van VGZ. De labels zijn zelfstandig, maar hanteren het voorkeursbeleid van het concern waaronder ze vallen.
Op de website van uw zorgverzekeraar (of van het concern) vindt u het voorkeursbeleid.
Wat is het IDEA-beleid?
Soms hanteert een zorgverzekeraar ook het IDEA-beleid. Het IDEA-beleid houdt in dat de zorgverzekeraar de apotheker een vast bedrag per verpakking betaalt. Dit gebeurt zonder te letten op het soort medicijn, het merk, de inkoopprijs of de medische noodzaak.
De meeste medicijnen waarvan minimaal twee gelijke medicijnen in Nederland beschikbaar zijn, staan op de IDEA-lijst. Bij dit beleid bepaalt BENU zelf welk medicijn of merk u krijgt.
Lees ook: Medicijnwissel en wat u kunt doen als u toch een ander merk medicijn wilt.
Laagsteprijsgarantie-beleid (LPG)
Een aantal zorgverzekeraars hanteert een Laagsteprijsgarantie-beleid (LPG). Bij het LPG-beleid vergoeden zorgverzekeraars alleen de laagste prijs van medicijnen met dezelfde werkzame stof. BENU kiest dan het medicijn of merk.
Het LPG-beleid passen zorgverzekeraars ook toe bij medicijnen die niet opgenomen zijn in het voorkeursbeleid of in het IDEA-beleid.
Generiek medicijn in plaats van merk medicijn
Bij alle zorgverzekeraars geldt het beleid dat merkmedicijnen worden vervangen door generieke medicijnen.
Dit kunt u doen als u een ander merk medicijn wilt
Als u een ander merk medicijn dan het preferente merk wilt, kunt u een aantal dingen doen. U kunt bijvoorbeeld een andere zorgverzekeraar kiezen of uw medicijnen zelf betalen. Soms is er een medische noodzaak voor een ander medicijn. Overleg in dat geval met uw huisarts.
Heeft u vragen over uw medicijnen? Neem gerust contact op met uw BENU Apotheek.