Medicijnen en de Ramadan
Gevolgen van vasten op uw medicijnen
Medicijnen gebruiken en meedoen aan de Ramadan kan invloed hebben op uw gezondheid als u niet de juiste maatregelen neemt. De gevolgen van medicijngebruik tijdens het vasten verschillen per medicijn. Als u bijvoorbeeld medicijnen, bedoeld voor inname na de maaltijd, op een lege maag inneemt, kan uw lichaam anders reageren. Zo kan het andere eetpatroon de effecten van uw medicijnen veranderen.
Veilig medicijngebruik tijdens de Ramadan
Om te zorgen voor een veilig en juist gebruik van uw medicijnen is het belangrijk om enkele weken voordat de Ramadan begint al contact op te nemen met uw huisarts of BENU Apotheek. In sommige gevallen kunt u namelijk uw medicijnen aanpassen en op die manier toch meedoen met het vasten.
Medicijnen aanpassen tijdens de Ramadan
Soms kunt u uw medicijnen laten aanpassen in overleg met uw (huis)arts of uw BENU Apotheek.
Zo kan de (huis)arts of uw apotheker:
- de dosis van uw medicijn(en) verhogen of verlagen.
- medicijnen voorschrijven die langer werken of die langzaam in uw lichaam komen;.
- medicijnen voorschrijven in een andere vorm, zoals een pleister.
- advies geven over innamemomenten: wanneer kunt u het beste medicijnen innemen? Na zonsondergang of juist vlak voor zonsopgang?
- een extra check moment met u inplannen om uw gezondheid in de gaten te houden.
Elke situatie is anders. Bij diabetes is bijvoorbeeld een andere aanpak nodig dan bij hartklachten. Pas vooral niet zelf uw medicijnen aan en raadpleeg uw (huis)arts of apotheker. Zij zullen het advies afstemmen op uw persoonlijke situatie.
Tips om de ramadan gezond en goed door te komen:
- Eet niet teveel in één keer. Probeer niet de gemiste maaltijden van overdag na zonsondergang in te halen. U kunt hiermee last krijgen van uw darmen omdat die in één keer veel moeten verwerken.
- Neem kleine hapjes, kauw goed en neem uw tijd met eten.
- Eet minder zout in uw voeding, zo heeft u de volgende dag minder dorst.
- Eet na zonsondergang niet te vettig. Eet gezond, zodat u de volgende dag weer genoeg energie heeft om de hele dag te vasten.
Vrijstelling krijgen van het vasten
In sommige gevallen kan vasten slecht zijn voor uw gezondheid en geeft uw (huis)arts u het advies niet mee te doen.
In de Koran staat dat er uitzonderingen zijn om niet mee te doen aan de Ramadan als het vasten slecht is voor uw gezondheid. Toch is het voor veel mensen een moeilijk besluit om niet te vasten. Het kan zorgen voor ongemakkelijke situaties waarbij u aan familie, vrienden en collega’s moet uitleggen dat u niet mee kunt doen met de Ramadan door uw medicijngebruik.
Herkent u zich hierin? Dan kan het helpen om een Islam-geleerde, zoals bijvoorbeeld een Imam bij uw lokale moskee, te raadplegen en om steun te vragen. Ook kunt u een vriend of familielid in vertrouwen nemen.
Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact op met uw BENU Apotheek.
Ramadan Mubarak van BENU wenst u en uw naasten een gezegende ramadan toe.