Alles over aandrangincontinentie
Wat is aandrangincontinentie / urgency incontinentie?
Bij aandrangincontinentie moet u plots plassen. Deze aandrang kunt u niet meer stoppen. Het heet ook wel ‘urgency incontinentie’, waarbij urge komt van het Engelse woord ‘behoefte’ of ‘aandrang’. Deze vorm van incontinentie kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen.
Symptomen van aandrangincontinentie
De behoefte om te plassen ontstaat zomaar, maar kan ook komen wanneer u bijvoorbeeld een stromende kraan hoort. Ook kunt u tijdens het lopen ineens het gevoel krijgen dat u nodig moet plassen. Vaak heeft u dan te weinig tijd om naar het toilet te lopen.
Hoeveel urine verlies bij aandrangincontinentie?
Dit onvrijwillige verlies kan zeker 15 keer op de dag voorkomen, of zelfs vaker. De hoeveelheid urineverlies verschilt per persoon, van druppels naar een hele blaasinhoud.
Oorzaken van aandrangincontinentie
De oorzaak van aandrangincontinentie is lastig te bepalen. Een aantal oorzaken kunnen zijn:
- Diabetes (suikerziekte)
- Een blaasontsteking
- Het blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis)
- Blaasstenen
- Een hogere urineproductie
- Tumoren
- Een instabiele blaas: verstoord evenwicht tussen blaas en afsluitmechanisme
- Ouderdom
- Een aandoening van het zenuwstelsel
Behandeling van aandrangincontinentie
De behandeling van aandrangincontinentie is afhankelijk van de oorzaak. De arts kan samen met u kijken naar de behandeling die het beste bij u past. Een paar voorbeelden van behandelingen zijn:
- Blaastraining: hiermee traint u de spieren van uw blaas.
- Bekkenbodemtherapie: hiermee kunt u de spieren van uw bekkenbodem versterken.
- Het gebruiken van incontinentiematerialen.
- Blaasspoelingen.
- Neurostimulatie (PTNS): hierbij worden de zenuwen met zachte elektrische pulsen gestimuleerd.
- Als u last krijgt van aandrangincontinentie door bijvoorbeeld het drinken van koffie, thee, cola en energiedrankjes, wordt het aangeraden om hiermee te stoppen.
Medicijnen tegen aandrangincontinentie
Er bestaan goede medicijnen voor aandrangincontinentie. Ze verminderen het aandrangsignaal naar het ruggenmerg en de hersenen. De tijd tussen het plassen is langer en het vermindert ook het urineverlies. De werking en de bijwerkingen wisselen. Uw BENU Apotheker kan u meer vertellen.
Gemengde incontinentie
Het kan zijn dat u een combinatie heeft van aandrangincontinentie en stressincontinentie. Dit heet dan gemengde incontinentie. U kunt dan aandrang voelen om te plassen, maar tegelijk ook druppels verliezen wanneer u lacht of hoest. Bij deze vorm kunt u het beste kijken naar waar u het meeste ongemak van heeft.
Gebruik incontinentiematerialen bij aandrangincontinentie
Voor iedere vorm van incontinentie levert BENU incontinentiematerialen van de beste kwaliteit. Wilt u hier meer over weten? Lees ook: incontinentiematerialen.
Incontinentiemateriaal nodig?
Schrijf u nu in en wij leveren zo snel mogelijk bij u thuis.