Darmspoelen
Wat is darmspoelen?
Darmspoelen (ook wel: irrigeren) is een manier om het lichaam te helpen bij het weghalen van ontlasting. Dit gebeurt door water in de darm te laten lopen. Hierdoor wordt er een reflex opgewekt en wordt de ontlasting afgevoerd.
Darmspoelen kan op twee manieren:
- Rectaal (via de anus)
Via de anus wordt lauwwarm water ingebracht. De ontlasting verlaat het lichaam via de anus.
- Via de stoma
Via de colostoma of Malone stoma wordt lauwwarm water ingebracht. De ontlasting verlaat het lichaam weer via de stoma. Darmspoelen via de stoma mag alleen na goedkeuring van een specialist of stomaverpleegkundige.
Waarom kiest u voor irrigeren?
Er zijn verschillende redenen waarom darmspoelen nodig is of waarom u daarvoor zou kiezen.
Bijvoorbeeld:
- ongewenst verlies van ontlasting,
- last van chronische verstopping,
- als voorbereiding op een darmonderzoek of operatie,
- bij een aangeboren afwijking.
Voordelen van irrigeren
- Door 1 keer per 1 à 2 dagen de darmen schoon te spoelen is er gemiddeld 24 tot 48 uur en soms zelfs tot 72 uur geen ontlasting.
- Door darmspoelen kunt u zich veiliger en vrijer voelen.
- Er zijn minder geluidjes en luchtjes.
- U hoeft geen zakjes meer te gebruiken.
- Er is minder kans op verstoppingen en lekkages.
Nadelen van irrigeren
- U bent veel tijd kwijt: gemiddeld één uur per dag.
- U heeft discipline nodig om goed te irrigeren.
Hoe lang duurt darmspoelen?
Met een darmspoeling bent u ongeveer een uur bezig. Begint u net met darmspoelen? Houd er dan rekening mee dat uw lichaam nog aan darmspoelen moet wennen. Het kan een paar maanden duren voordat uw lichaam hieraan gewend is. Neem er dus ruim de tijd voor.
Hulp bij eerste keer irrigeren/darmspoelen
De stomaverpleegkundigen van BENU kunnen u advies geven bij het spoelen. Uw behandelend arts zal samen met u kijken welk darmspoelsysteem voor u geschikt is. Ook kan een van onze verpleegkundigen bij u thuis, in een vertrouwde omgeving, de materialen laten zien en uitleggen hoe het darmspoelen werkt. Samen kunt u vervolgens bekijken welke nazorg nodig is.
Vergoeding voor hulpmiddelen darmspoelen
Darmspoelmateriaal of ‘irrigatiemateriaal’ wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft een voorschrift nodig van uw (huis)arts of specialist.
BENU heeft contractafspraken met alle zorgverzekeraars. Hierdoor kunnen wij de kosten van uw hulpmiddelen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. U hoeft dus niets zelf vooruit te betalen of in te dienen. Wel zo makkelijk!
Welke soorten darmspoelmaterialen zijn er?
BENU heeft een compleet assortiment irrigatiematerialen voor spoelen zowel via de stoma als rectaal. We leveren bijvoorbeeld de irrigatiesystemen van o.a. Qufora van Medical4You, Peristeen van Coloplast, Navina van Wellspect en Irrimatic van B. Braun.
We maken onderscheid tussen de zogenaamde handsets en spoelpompen.
Handsets
De handsets zijn er in verschillende maten, van klein tot groot. De kleinste set is een systeem dat met een kleine hoeveelheid water, via de anus, het onderste deel van de darm spoelt
Voorbeeld: de Qufora irriSedo mini basisset van Medical4you
Een irrigatiesysteem met een grotere waterhoeveelheid is het conussysteem. Dit systeem kan worden gebruikt bij zowel spoelen via de stoma als via de anus.
Voorbeeld: de Qufora irriSedo conusset van Medical4you
Een derde mogelijkheid is de handset met een katheter. Dit systeem kan alleen gebruikt worden bij rectaal spoelen. De katheter heeft een ballon die wordt opgevuld met water of met lucht waardoor hij op zijn plaats blijft zitten tijdens het irrigeren. U heeft dan beide handen vrij tijdens het spoelen.
Voorbeeld: het Qufora irrigatiesysteem met ballonkatheter van Medical4you
Spoelpompen
Naast de handsets bestaan er ook spoelpompen. Deze kunnen bij speciale gevallen worden voorgeschreven, neem hiervoor contact op met uw arts. De pomp pompt het water gelijkmatig in de darm. Dit kan zowel bij spoelen via de stoma als spoelen via de anus worden gebruikt.
Voorbeeld: de irypump van B. Braun
Welke hulpmiddelen heeft u nodig?
Uw behandelend arts zal samen met u bepalen wat het meest geschikte spoelsysteem is. Aan de hand van het voorschrift levert BENU de hulpmiddelen. Het is ook mogelijk dat uw behandelend arts de gespecialiseerde verpleegkundige van BENU vraagt om samen met u de juiste materialen te bepalen.