Verminder incontinentie in 3 stappen

Urine of ontlasting verliezen

Bij maar liefst 1 miljoen mensen komt ongewild verlies van urine en/of ontlasting voor. Dit zorgt voor ongemak en soms ook schaamte. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die het leven met incontinentie draaglijker kunnen maken. Maar hoe kiest u de juiste materialen? En hoe krijgt u deze eventueel vergoed door uw zorgverzekering?

Incontinentieproblemen

Incontinentieproblemen kunnen zich heel langzaam ontwikkelen. De klachten kunnen variëren van hele lichte klachten (verlies van enkele druppels urine) tot het helemaal niet meer kunnen beheersen van de sluitspieren. Door onterechte schaamte rondom incontinentie blijven veel mensen weg van professionele hulp. Dit zorgt voor veel ongemak.

Stappenplan bij incontinentie

Met onderstaand stappenplan willen wij u op weg helpen naar een zorgeloos leven met incontinentie.

 Moeder en dochter spelen met een bal

Stap 1: achterhaal de oorzaak van incontinentie

Het is belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen van uw incontinentieklachten. Soms heeft het bijvoorbeeld met stress te maken of met een verzwakte bekkenbodem. Hiervoor zijn behandelingen met goede resultaten, bijvoorbeeld bekkenbodemfysiotherapie.

Wij raden u aan om bij klachten snel uw (huis)arts te raadplegen. Door snel hulp te vragen voorkomt u waarschijnlijk dat het probleem erger wordt. Ook doorloopt u de juiste route om vergoeding te krijgen voor hulpmiddelen bij incontinentie.

Stap 2: de juiste behandeling van incontinentie

Als de oorzaak van uw incontinentie bekend is, kan uw (huis)arts of verpleegkundige samen met u kijken naar de beste behandeling. Deze is gericht op het verhelpen of verminderen van de incontinentieklachten.

Ook kan uw arts (tijdelijk) incontinentiematerialen voorschrijven om uw leven weer comfortabeler te maken. Deze materialen vallen onder de categorie ‘medische hulpmiddelen’. Er zijn veel verschillende soorten. Bijvoorbeeld inleggers met plakstrip of een comfortabel stretchbroekje voor mannen of vrouwen.

Vergoeding

Met een voorschrift van uw (huis)arts krijgt u veel van deze medische hulpmiddelen vergoed via uw zorgverzekering.

Stap 3: bestellen van incontinentiematerialen

  • Heeft u een recept of voorschrift van uw (huis)arts gekregen?

    Schrijf u dan in bij BENU voor Hulpmiddelenzorg. Na uw aanmelding en het beantwoorden van een paar vragen bezorgen wij binnen 2 werkdagen de juiste materialen discreet bij u thuis. Ook de vergoeding regelen wij rechtstreeks met uw zorgverzekering. Wel zo makkelijk!

  • Heeft u geen recept of voorschrift?

    In sommige gevallen komt u niet in aanmerking voor vergoeding. Of u wilt om andere redenen niet via uw zorgverzekering de hulpmiddelen ontvangen. Dan is het uiteraard ook mogelijk om zelf goed incontinentiemateriaal te kopen. Dit kan bijvoorbeeld heel makkelijk online in de BENU Webshop.