Stomabreuk

Wat is een stomabreuk?

Een stomabreuk wordt ook wel parastomale hernia genoemd. Tijdens de operatie wordt er in de buikwand een opening gemaakt waardoor de darm naar buiten kan worden geleid. Deze opening blijft een zwakke plek in de buikwand. De darmen drukken tegen deze opening aan en bij verhoogde buikdruk (hoesten, niesen, persen, tillen) kan er een lus door deze opening schieten. Dit is zichtbaar als een bolling naast de stoma. Als u gaat liggen zakt deze meestal weer terug.

Twee mensen fietsen door een groene omgeving.

Symptomen bij een stomabreuk

Een stomabreuk ziet er vaak uit als een zwelling naast de stoma. De grote kan variëren van een golfbal tot een flinke sinaasappel. Een breuk kan pijn of een zwaar geven. Ook zien we nog wel eens explosies van ontlasting; de lus van de darm die in de breuk ligt loopt dan langzaamaan vol en ontledigt zich in een keer.

Behandeling stomabreuk

Soms wordt er gekozen op de breuk operatief te behandelen. Er wordt dan een mat geplaatst die stevigheid geeft aan de buikwand. Meestal echter wordt er gekozen voor een stomasteunbandage. Deze kunnen voor u op maat gemaakt worden. Onze stomaverpleegkundige komt dan bij u langs om samen met u te kijken wat voor u de meest geschikte band is.

Stoma op of onder huidniveau

Soms zien we na een operatie of in een later stadium door een veranderde buikomvang, een stoma op of onder huidniveau. Bij dit soort stoma’s is er een vergrote kans op lekkage en vaak zijn hier speciale materialen bij nodig. Uw stomaverpleegkundige of de stomaverpleegkundige van BENU kan u hierbij adviseren.

Vragen

Kijk bij de veelgestelde vragen.