Veelgestelde vragen
Kan ik met een stoma alles eten?
In principe kunt u met een stoma alles eten en drinken. U hoeft geen speciaal dieet te volgen. Vaker kleine beetjes eten gedurende dag heeft de voorkeur. Als de stoma veel produceert in de nacht dan kunt u overwegen ’s avonds wat droge zetmeel-houdende producten te nemen (bijv. brood of crackers).
Belangrijk is dat u goed kauwt om verstopping te voorkomen.
Wat kan ik doen bij dunne ontlasting?
Probeer erg dunne ontlasting in eerste instantie te verdikken met voeding. Eet bijvoorbeeld meer:
- Droge vezelrijke producten zoals volkoren brood en crackers.
- Zetmeelrijke producten zoals peulvruchten, pasta, witte rijst en aardappels.
- Pindakaas, bananen.
- Psylliumvezels ingenomen met een geringe hoeveelheid water en zonder extra vocht.
- Psyliumvezels zijn te koop bij uw BENU apotheek.
Helpt dit niet? Neem contact op met onze stomaverpleegkundige.
Hoeveel moet ik drinken met een stoma?
Wees voorzichtig met water en thee: te veel water en thee kan leiden tot diarree. Isotone dranken, zoals ORS, hebben de voorkeur. Deze kunt u zelf maken:
Los de volgende ingrediënten op in 1 liter water:
- 20 gram suiker (of 30 ml)
- 2,5 gram of 2,5 ml natriumbicarbonaat (baksoda)
- 3,5 gram of 5 ml natriumchloride (keukenzout)
Andere oplossingen zijn groentebouillon of tomatensap waaraan extra zout is toegevoegd. Ook sportdrank met de aanduiding ‘isotoon’ kan al helpen. Kant en klare isotone drank is te koop in de supermarkt. Voorbeelden zijn Isostar, Aquarius of AA Isotone.
Ik heb geen dikke darm. Heb ik extra zout nodig?
Extra zout gebruiken wordt in de meeste gevallen geadviseerd als u geen dikke darm heeft. Overleg altijd eerst met uw behandelend arts of dit voor u geldt.
U kunt denken aan:
- Keukenzout
- Bouillon en heldere soep
- Strooiaroma, ketchup, curry
- 20+, 30+ smeerkaas
- Rauwe ham en rookvlees
Hoe kom ik aan een stomasteunbandage?
Soms wordt er gekozen om een stomabreuk operatief te herstellen, maar meestal kiest u behandelend arts voor ondersteuning door middel van een stomasteunbandage. Voor een stomasteunbandage kunt u bij de stomaverpleegkundige van BENU terecht. Zij kan samen met u bepalen wat voor u de beste ondersteuning biedt.
Voor een stomasteunbandage is een machtiging nodig waarop staat aangegeven dat het om een parastomale hernia gaat. Het is afhankelijk van uw zorgverzekeraar hoeveel banden u vergoed krijgt. Mocht u geen vergoeding krijgen dan kunt u ervoor kiezen om op eigen kosten een stomasteunbandage aan te schaffen.
Ik heb meer dan 24 uur geen of dunne ontlasting. Is dat normaal?
Neem contact op met uw stomaverpleegkundige als u langer dan 24 uur geen of waterdunne ontlasting heeft.
Bent u net geopereerd en/of ervaart u ook pijn, koorts of een misselijk gevoel in combinatie met bovenstaande? Neem direct contact op met uw stomaverpleegkundige.
Kan ik met een stoma sporten?
Ook met een stoma is het belangrijk om te blijven bewegen. Een stoma hoeft geen belemmering te zijn. Hou er wel rekening mee dat u uw stoma beschermt bij balsporten (tennis, voetbal). Gebruik hiervoor preventief een beschermende stomacare protector (harde cap). Dit gaat veelal in combinatie met een 10 cm brede steunband. Neem voor meer informatie contact op met onze stomaverpleegkundige via het contactformulier.
Heeft u pas net een stoma?
Door de aanleg van de stoma is de buikwand beschadigd. Er zijn oefeningen om de zwakke plekken te versterken en te ondersteunen. Overleg met uw stomaverpleegkundige wanneer u kunt beginnen met sporten.
Wat moet ik doen bij huidproblemen rondom de stoma?
Neem contact op met uw stomaverpleegkundige. Huidproblemen zijn geen zaken die erbij horen.
Wat moet ik doen bij lekkage van de stoma?
Neem contact op met uw stomaverpleegkundige of met die van BENU. Lekkage kan opgelost worden met bijvoorbeeld beter passend materiaal.
Ik ga op reis met het vliegtuig. Wat moet ik meenemen voor mijn stoma?
- Zorg voor een medisch paspoort. Hierin schrijft u wat voor stoma u heeft, welk materiaal u gebruikt, in welk ziekenhuis u geopereerd bent en wie uw stomaverpleegkundige is.
- Een verklaring van medicijngebruik. Regel dit via uw apotheek of huisarts.
- 1,5-2x zoveel stomamateriaal dan u normaal gebruikt. Verdeel deze onder handbagage en ruimbagage zodat u niet zonder materiaal komt te zitten als er iets met de ruimbagage gebeurt.
Geef bij het boeken van de reis aan dat u extra bagage wilt meenemen vanwege uw stoma. U heeft hiervoor een medische verklaring nodig van uw arts of stomaverpleegkundige. Zonder zo’n verklaring loopt u kans op extra kosten i.v.m. overgewicht. Voor spoelapparatuur heeft u een aparte verklaring nodig.