Compressietherapie

Wat is compressietherapie? 

Compressietherapie betekent letterlijk ‘drukbehandeling’. Het is het aanbrengen van tegendruk als er een opeenhoping van vocht is in weefsel wat leidt tot een zwelling (een oedeem). Dit is de belangrijkste behandeling bij het bestrijden van vocht in de benen en/of armen.

Voorbeelden van compressietherapie zijn:

  • zwachtelen (dit is wasbaar of niet wasbaar verband wat wordt aangebracht met druk)
  • het dragen van een klittenband kous (een wrap)
  • het dragen van een therapeutische elastische kous (TEK)

Wat is een oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Hierdoor neemt de bloeddruk in de beenvaten. Als gevolg hiervan verwijden de vaten en vaatjes zich en ontstaan er spataderen. 

Gevolgen vochtophoping

Vocht in de benen maakt de huid kwetsbaar, hierdoor kan er sneller een wond ontstaan. Om te voorkomen dat er wonden ontstaan, is het belangrijk dat het oedeem bestreden wordt. Dit wordt gedaan door middel van compressietherapie met compressiematerialen.

Soorten oedeem

Er zijn verschillende vormen van oedeem:

  • Lymfeoedeem (veneusoedeem, ookwel CVI)
    Door een verstoorde af- en aanvoer van vocht is er bij deze soort een abnormale ophoping van eiwitten en vocht. Deze aandoening wordt veroorzaakt door: erfelijkheid, operaties, trauma, na het gebruik van bepaalde medicijnen, bestraling, spataderen en door de behandeling van kanker. Ook kan deze aandoening aangeboren zijn.

    Bij een lymfeoedeen heeft u klachten zoals:
    o Zwelling,
    o Vermoeid gevoel in de benen,
    o Zwaar gevoel in de benen,
    o Pijn in de benen,
    o Huidafwijkingen.

  • Lipoedeem
    Een lipoedeem (letterlijk: vetzwelling) is een chronische aandoening die vooral voorkomt bij vrouwen. Dit wordt vooral zichtbaar bij hormonale schommelingen, in de pubertijd of na zwangerschap. Hierbij wordt het onderhuidse vet niet gelijk verdeeld over de heupen, dijen en benen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, waardoor er een oedeem ontstaat.

Nadat uw benen zijn behandeld met compressietherapie en uw oedeem bijna weg is, krijgt u (afhankelijk wat uw behandelend arts met u heeft afgesproken) therapeutische elastische kousen (TEK) aangemeten.

Assortiment compressiemiddelen

BENU levert, in samenwerking met DeclaCare, vele soorten zwachtels en zwachtelsystemen. Daarbij leveren we ook alle hulpmiddelen die gebruikt worden bij het zwachtelen. Ook leveren we ulcuskousen. Uw arts of wondspecialist schrijft voor wat u nodig heeft.

Therapeutisch Elastische Kousen (TEK / steunkousen)

Therapeutisch Elastische Kousen, in de volksmond ook wel steunkousen genoemd, worden voorgeschreven wanneer de bloedafvoer in uw benen niet optimaal is (door bijvoorbeeld verwijde aderen of trombose of door een beschadiging van de lymfevaten). Hierdoor kan er vocht in uw armen en/of uw benen blijven zitten, dit heet dan oedeem.

Oedeem verminderen

Vaak wordt een oedeem verminderd met zwachtels. Om nieuwe oedeemvorming te voorkomen kan uw behandelend arts u therapeutische kousen voorschrijven. Dit kunnen ook andere compressiehulpmiddelen zijn zoals verband met klittenband.

Het aanmeten van steunkousen 

Op basis van de informatie van de behandelend arts zal een bandagist (aanmeter) met u overleggen welk middel voor u het beste is. Hierbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met uw wensen.

Wat doet de bandagist?

De bandagist zal uw benen opmeten en bepalen welke soort kous of compressiemiddel het meeste geschikt is voor uw situatie. Bij aflevering zal de bandagist de kous of het compressiesysteem bij u aantrekken en controleren of deze goed zit. U krijgt uitleg over hoe u de kous of het compressiesysteem zelf aan en uit kunt trekken en hoe u het moet onderhouden. 

Is het aantrekken van de kous lastig om zelf te doen? Dan kijken de bandagist en een ergotherapeut naar een aantrek- en uittrekhulp waarmee u zelf uw kous aan of uit kunt trekken.

Compressiemiddelen nodig?

Vraag uw arts of verpleegkundige om een voorschrift naar ons te sturen. Wij sturen daarna de gevraagde materialen toe en declareren dit bij uw zorgverzekering.