Wondmateriaal en compressiemiddelen
Soorten wondmateriaal en compressiemiddelen
Bij wondmateriaal maken we onderscheid in producten die absorberen of een vochtig wondmilieu creëren. Ook zijn er producten die reinigen en producten die beschermen.Hieronder vindt u de verschillende materialen:
-
Absorberende verbanden
Dit type verband heeft een absorberend vermogen. Dit helpt bij het opnemen van om bloed en wondvocht uit de wond. Een absorberend verband neemt meer vocht op dan een schuimverband.
-
Gazen en kompressen
Een gaas is katoenen woven of viscose non-woven verband. Gazen zijn geschikt om holtes mee op te vullen en kunnen gebruikt worden voor het aanbrengen van zalven. Een kompres is meestal dikker dan een gaas en neemt meer vocht op. Kompressen worden niet gebruikt om holtes mee op te vullen. Een gaas kan afgedekt worden met een kompres.
-
Alginaatverbanden
Alginaat is afkomstig uit zeewier. Doordat stoffen uit dit verband reageren met het wondvocht of bloed ontstaat een soort van hydrogel. Door deze eigenschap bevordert het de bloedstolling. Alginaat kan nog veel meer vocht opnemen, zorgt voor meer zuurstof in de wond en het zorgt ervoor dat bacteriën worden ingesloten.
-
Hydro- actieve verbanden
Deze verbanden kunnen veel wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.
-
Hydrocolloïd verband
Hydrocolloïd helpt het genezingsproces te bevorderen door een vochtig milieu te creëren bij een droge wond. Er wordt bij aanraking met wondvocht een gel gevormd in het wondbed. Door het vochtige wondmilieu wordt de aanmaak van bloedvaatjes gestimuleerd. Daarbij sluit het verband ook bacteriën in. Hydrocolloïd vormt zich gemakkelijk naar het lichaam en vermindert wondpijn na het aanbrengen.
-
Schuimverbanden
Schuimverband wordt gebruikt bij wonden die matig tot veel vocht afgeven. Een schuimverband neemt minder vocht op dan een absorberend verband. Schuimverband bestaat uit verschillende lagen. Schuimverband is ademend, houdt bacteriën vast en houdt tegelijkertijd de wond vochtig. Het schuimverband is te krijgen met en zonder plakrand en deze kleeft niet vast aan uw wond. Daardoor kan schuimverband pijnloos worden verwijderd.
-
Hydrogels
Deze gels bestaan 80 – 99% uit water. Hydrogels creëren een vochtig milieu wat ten goede komt van de wondgenezing. Andere eigenschappen die het nog heeft zijn plakt niet aan de wond, het vermindert pijn door verkoeling en voorkomt verweking van gezonde wondranden.
-
Zilververbanden
Zilververbanden hebben een antibacteriële werking. Dit materiaal wordt voornamelijk ingezet wanneer de bacteriën het wondgenezingsproces negatief beïnvloeden of om geur te bestrijden. Zilververband kan worden ingezet als een wond na de eerste 7 dagen nog tekenen van infectie vertoont. Producten met zilver mogen niet worden ingezet bij patiënten die bestraald worden
-
Fixatiemateriaal
-
Fixatiematerialen zijn hulpmiddelen om andere verbandmiddelen te fixeren (vastzetten). Samen met uw behandelend arts kunt u overleggen welke materialen voor u het meest geschikt zijn. Er bestaan verschillende soorten fixatiematerialen:
- hechtpleisters van papier, stof of siliconen,
- windsels, elastisch of niet elastisch,
- wondfolie,
- buisverbanden.
-
Huidverzorgers en –beschermers
Wanneer de wond veel vocht verliest kan het nodig zijn om de gezonde wondranden goed te beschermen. Wordt dit niet gedaan dan kan dit tot gevolg hebben dat er infecties ontstaan en de wondgenezing wordt vertraagt. De producten die hieronder vallen zijn zalven, films en hydrocolloïden.
Compressiematerialen
Deze materialen worden gebruikt bij compressietherapie.
-
Korte rek zwachtels
Dit zijn zwachtels zonder elastiek. Deze zwachtel geeft vooral druk op het moment dat u loopt. Wanneer u gezwachteld wordt met een korte rek zwachtel is het de bedoeling dat u veel beweegt. Deze zwachtels kunnen gewassen worden en worden gedragen tot het oedeem weg is.
-
Lange rek zwachtels
Dit zijn zwachtels die, anders dan bij de korte rek zwachtel, vooral druk geven bij rust en weinig druk bij bewegen. Deze zwachtels worden in de ochtend aangebracht en in de avond voor het slapen gaan worden deze weer verwijderd.
-
Zelfklevend tweelaags zwachtelsysteem
Dit zwachtelsysteem bestaat uit een comfort zwachtel en compressiezwachtel. Deze zwachtel kan niet gewassen worden. Deze zwachtel is minder dik waardoor u beter in uw schoenen past.
-
Klittenbandkous
Dit is een zwachtelsysteem die u zelf kunt aantrekken. Dit systeem kan alleen ingezet worden als u zelf bij uw voeten kunt. De klittenbandkous wordt elke keer strakker gezet waardoor het oedeem afneemt.
-
Verbandkousen
Als u een ulcus cruris (open been) heeft kan uw behandelend arts een verbandkous voorschrijven. Deze kous bestaat uit 2 delen. Een onderkous die een lage druk heeft en het wondverband op zijn plek houdt en een bovenkous die de juiste druk geeft op het been om oedeem (vocht) in het been tegen te houden.
Heeft u persoonlijk advies nodig?
Voor advies of hulp bij het juiste gebruik van de wondzorgmiddel kunt u terecht bij onze wondverpleegkundigen.
Lees meer:
Wondverband- of compressiemiddelen nodig?
Vraag uw arts of verpleegkundige om een voorschrift naar ons te sturen. Wij bezorgen daarna de gevraagde materialen en declareren dit bij uw zorgverzekering.