Veelgestelde vragen

Welke soorten wonden zijn er?

Er zijn vele soorten wonden. Wonden worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: acute- en complexe wonden.

Een acute wond geneest over het algemeen snel. Denk bijvoorbeeld aan schaaf- en snijwonden, lichte verbrandingen of blaren. Zorgverzekeraars vergoeden de verbandmiddelen voor acute wonden niet.

Een complexe wond is een wond die naar verwachting langer dan 14 dagen aanhoudt. Vaak zijn er dan factoren die de genezing belemmeren. Elke complexe wond heeft verzorging op maat nodig. Over het algemeen vergoeden zorgverzekeraars wel materiaal voor complexe wonden.

 

Wat is wondverzorging?

Wondverzorging is bedoeld om een wond zo snel en goed mogelijk te laten genezen. Goede wondverzorging verkleint de kans op infecties en littekens.

 

Hoe geneest een wond?

Wondgenezing bestaat uit 3 fasen. In elke fase is uw lichaam hard aan het werk om uw wond te laten genezen.

Fase 1. Reactiefase 
Deze fase bestaat uit een bloedingsfase en een ontstekingsfase. Tijdens de bloedingsfase stolt uw bloed en vernauwen uw bloedvaten zich. Hierdoor wordt de bloeding zo snel mogelijk gestopt. In de wond vormt zich een wondbed. Bij indroging verandert dit wondbed in een korst. Ondertussen ruimt uw lichaam bacteriën en dode lichaamscellen op, met hulp van de witte bloedcellen. Hierbij komt er onder andere vocht uit de bloedvaten dat niet meer goed opgeruimd kan worden door uw lichaam. Hierdoor begint uw wond te zwellen en voelt pijnlijk of geïrriteerd. Ook wordt uw wond rood.

Fase 2. Regeneratiefase 
Als uw lichaam alle bacteriën heeft opgeruimd en de wond schoon is, begint de regeneratiefase. Dan worden nieuwe bloedvaten en nieuw bindweefsel gevormd. De nieuwe bloedvaten voorzien het nieuwe bindweefsel van onder andere zuurstof, bouwstoffen en eiwitten. Dit samen wordt granulatieweefsel genoemd. Zonder het granulatieweefsel kan de wondgenezing vertragen of zelfs stil komen te staan. Wanneer het granulatieweefsel zich voldoende heeft uitgebreid, beginnen de cellen van uw opperhuid zich te vermenigvuldigen. Uiteindelijk zullen deze cellen het granulatieweefsel bedekken. De wond is dan dicht.

Fase 3. Rijpingsfase 
Als de wond net dicht is, is het weefsel nog stug, rood en dik. Het weefsel heeft tijd nodig om weer zacht en soepel te worden en de normale kleur aan te nemen. Dat kan een aantal maanden tot een jaar duren.

 

Welke soorten wondverbandmiddelen zijn er?

Er zijn vele soorten wondverbandmiddelen. Een gedetailleerde beschrijving vindt u op het overzicht wondverbandmiddelen.

 

Hoe gebruik ik het materiaal?

Dit hangt van veel factoren af. Overleg met uw arts of thuiszorgverpleegkundige.

 

Wanneer krijg ik wondverbandmiddelen vergoed?

Uw zorgverzekeraar vergoedt de verbandmiddelen voor complexe wonden. Een wond is complex als de verwachting is dat de wond langer dan 14 dagen zal aanhouden.

 

Voor welke periode wordt materiaal gestuurd?

Wij versturen wondverbandmiddelen voor maximaal 2 tot 3 weken. Complexe of chronische wonden kunnen namelijk snel veranderen. Extra materiaal loopt via uw behandelaar.

 

Waarom krijg ik soms een ander merk dan mijn arts/specialist heeft voorgeschreven?

Soms is materiaal niet of later leverbaar. Dan zoeken wij (samen met uw behandelaar) naar het best passende alternatief. Soms sluit de verpakkingsinhoud van een ander merk beter aan op uw vraag. Zo voorkomen wij verspilling.

 

Wat moet ik doen als de gewenste wondzorg wijzigt en er andere materialen nodig zijn?

Neem contact op met uw behandelaar. 

 

Wat is een complexe wond?

Een wond is complex als deze naar verwachting langer dan 14 dagen aanhoudt. Vaak zijn er dan factoren die de genezing belemmeren. Elke complexe wond heeft verzorging op maat nodig.

Is mijn wond geïnfecteerd? Een infectie herkent u aan de volgende symptomen:

  •    roodheid rondom de wond
  •    zwelling rondom de wond
  •    warmte van de huid rondom de wond
  •    pijn, pusvorming en (eventueel) koorts

Heeft u last van een of meer symptomen? Neem dan contact op met uw arts of wondverpleegkundige.

 

Welke belangenorganisaties zijn er voor wondzorg?

Download hier het overzicht met alle belangenorganisaties.