Wat is bloeddruk?
Uw hart pompt de hele dag met veel kracht bloed door het lichaam. Hierdoor zit er druk op de bloedvaten. Deze druk is de bloeddruk. Uw bloeddruk bestaat uit twee waarden: bovendruk en onderdruk.
Wat is bovendruk en onderdruk?
De bovendruk is de hoogste waarde die een bloeddrukmeter aangeeft. Op dit moment trekt het hart samen en perst het hart bloed in de slagaders. Er is dan een hoge druk op de vaatwanden. De onderdruk is de laagste waarde die een bloeddrukmeter aangeeft. Op dit moment ontspant het hart tussen twee hartslagen in.
Wat zegt uw bloeddruk over uw gezondheid?
U heeft een normale bloeddruk als deze onder de 140/90 mmHg is. Uw bloeddruk kan te hoog of te laag zijn. Hoge bloeddruk is geen ziekte. Maar langdurig een hoge bloeddruk heeft u een grotere kans op hart- en vaatziekten. Uw bloeddruk is te hoog als de bovendruk regelmatig hoger is dan 140mmHg. Als u al langer een hoge bloeddruk heeft, kunnen de wanden van de slagaders beschadigd raken. Hierdoor kunt u te maken krijgen met een beroerte of een hartinfarct.
Heeft u een hoge bloeddruk?
Er zijn meerdere metingen nodig om te kunnen zeggen of u echt een hoge bloeddruk heeft: 2 of 3 metingen op dezelfde dag en ook nog eens op meerdere dagen binnen enkele maanden. Als bij deze metingen de gemiddelde bovendruk 140 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk. Gebruikt u medicijnen voor uw bloeddruk? Uw arts beslist dan wat voor u de beste bloeddrukwaarde is.
Welke klachten horen bij een lage bloeddruk?
Bij een lage bloeddruk kunt u last hebben van andere klachten. Denk hierbij aan flauwvallen of een licht gevoel in het hoofd.
Laat uw bloeddruk opmeten
Het meten van de bloeddruk is voor jonge en oude mensen. Zelfs als u gezond leeft, kunt u een hoge bloeddruk hebben. Heeft u een hogere kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes of een hoog cholesterolgehalte? Dan is het verstandig om vaker uw bloeddruk te laten meten. Op basis van de meting kunt u dan persoonlijk advies krijgen.