Veelgestelde vragen
Hoe neem ik mijn medische drinkvoeding mee als ik ga vliegen?
In de bagageruimte van het vliegtuig bevriest drinkvoeding. Dit is niet goed voor de kwaliteit. Als u bij de vliegmaatschappij van tevoren aangeeft dat u medische drinkvoeding gebruikt, mag u meestal extra bagage meenemen. Informeer bij de vliegtuigmaatschappij of uw drinkvoeding vervoerd kan worden in de ‘forward belly’. Dit is de ruimte in het vliegtuig waar bijvoorbeeld ook dieren tijdens de vlucht verblijven.
Is medische voeding een vervanging van normale voeding?
Medische (drink)voeding wordt meestal voorgeschreven als aanvulling op de normale voeding. Het aantal varieert van 1 tot 3 flesjes per dag. Bij een volledige vervanging van de normale voeding volstaan ongeveer 5 tot 7 flesjes per dag. Uw arts of diëtist bepaalt de soort en hoeveelheid.
Is er medische voeding zonder smaak verkrijgbaar?
Van verschillende fabrikanten is er medische voeding in een neutrale smaak verkrijgbaar. Deze kunt u toevoegen aan bijvoorbeeld koffie, melk, soep en sauzen zonder dat dit de smaak beïnvloedt. Het is belangrijk dat u drinkvoeding niet kookt en niet te lang verwarmt. Anders kunnen er voedingsstoffen verloren gaan.
Mag ik medische voeding gebruiken in combinatie met cumarinederivaten (een antistollingsmiddel)?
In medische voeding zit vitamine K. Deze vitamine bevordert de bloedstolling. Overleg altijd eerst met uw arts of diëtist. En geef aan de trombosedienst door als u begint of stopt met medische voeding of andere hoeveelheden gaat gebruiken.
Mag ik met diabetes mellitus medische voeding gebruiken?
Ja, dat mag. Overleg altijd eerst met uw arts of diëtist. Het is belangrijk om de bloedsuikerwaarde zo optimaal mogelijk te houden. Er bestaat medische voeding die speciaal is afgestemd op diabetespatiënten.
Mijn stoelgang is anders. Komt dit door de medische voeding?
Wanneer u medische voeding gaat gebruiken kan de stoelgang anders zijn dan u gewend bent. Diarree of obstipatie zijn geen gebruikelijke bijwerkingen. Heeft u daar toch last van? Dan kan medische voeding met extra vezels uitkomst bieden. Overleg altijd met uw arts of diëtist.
Waarom is de meeste medische voeding zo zoet?
Dit is om de bijsmaak van mineralen en vitamines te onderdrukken.
Welke soorten medische voeding zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten medische voeding. Iedereen heeft een eigen voedingsbehoefte en smaakvoorkeur. Zo zijn er drinkvoedingen op melk-, yoghurt-, en sapbasis. Ook zijn er crèmes, vruchtenmoesjes, soepen en poeders verkrijgbaar. De voeding kan energie-, eiwit-, of vezel verrijkt zijn, geconcentreerd of een combinatie hiervan. Dit alles in verschillende smaken.
Daarnaast is er medische voeding die speciaal is afgestemd op een bepaalde aandoening of ziekte. Bijvoorbeeld COPD, kanker, nierziekten, decubitus (doorligwonden), diabetes mellitus, en verterings- en resorptiestoornissen.